Büyük Halk ozanı Aşık Gürkani hayata veda etti. Bugüne kadar Türk dünyasının aşıklık geleneğini sürdüren Aşık Gürkani bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Oğlu Hakan Gürkan’ın verdiği bilgiye göre cenazesi 6 Mart günü Muratpaşa caminde kılınacak öğle namazından sonra kurşunlu mezarlığına defnedileceği öğrenildi.
Enver Gürkan, 1948’de Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Başköy’de doğmuştur. İlkokulu bitirmeden okulu bırakmak zorunda kalan Gürkan, pek çok işte çalışmasına rağmen asıl mesleğinin âşıklık olduğunu ve ailesinin geçimini bu meslekle sağladığını belirtir. Gürkan, saz çalmayı kendi çabasıyla öğrendiğini, âşık meclislerinde âşıklarla atışarak kendini daha da geliştirdiğini söylemektedir. Karacaoğlan, Köroğlu, Pir Sultan Abdal, Ercişli Emrah, Âşık Sümmani, Âşık Şenlik, Âşık Veysel ve birçok ustadan feyz aldığını, bu kişileri kendisine üstat olarak gördüğünü belirtir. Enver Gürkan şiirlerini okullarda, şölenlerde, şenliklerde, yaylalarda, üniversite programlarında, kahvehanelerde, büyük toplantılarda, âşık meclislerinde, televizyon ve radyo programlarında icra eder. Gürkan, kahvehaneleri mektep olarak görmekte ve geleneğin devamı için önemli merkezler olarak bilinmesi gerektiğini söylemektedir. Ayrıca Âşık Gürkan, pek çok etkinliğe katılmış ve çeşitli ödüller almıştır (Yıldırım 2013: 159-163).
Enver Gürkan’ın şiirleri incelendiğinde önceklikle onun köyüne karşı duyduğu ilgi dikkat çekmektedir. Gürkan’ın şiirlerinde sevda konusu önemli bir yer tutar. Bununla birlikte zaman zaman sevgilisine duyduğu sitemi de dile getirmektedir. Yine Enver Gürkan’ın şiirlerinde hayatın zorluklarına karşı yapılan sitemlerin yanı sıra tasavvuf konulu şiirler de görmek mümkündür.