N’olmuş ne olmuş?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’ya göç eden başta Rus yurttaşları olmak üzere ikamet izni ile kalan yabancılar ülkelerine geri dönüyor muş!
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ilk sırada Antalya olmak üzere Türkiye’de yaşamaya başlayan binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı Antalya ve ilçelerinde kiraların yükselmesine neden olmuştu. Ancak Türkiye’deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yanı sıra astronomik seviyelere ulaşan kiralar ve konut karşılığı vatandaşlık edinme bedelinin 450 bin dolara yükseltilmesi Antalya’da yaşayan yabancıların azalmasına neden olmaya başla mış!.
Ve en ciddi tespit: Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilerine göre 22 Haziran 2023 tarihinde 148 bin 597 olan ilde ikamet iznine sahip yabancı sayısı 26 Ekim 2023 tarihinde 131 bin 659’a geriledi.
Buna göre 4 ayda 17 bin ikamet iznine sahip yabancı, Antalya’dan ayrılırken, yılbaşından bu yana ayrılanların sayısı da 25 bine ulaş mış!.
Neden?
“Rusya’nın ülkeden çıkış yasağı etkili” gerekçesi.
Yani Antalya’da kiraların yüksekliği, enflasyon gerçeği. Hayat pahalılığı ve yaşam güçlüğü ise Rus’lar için sonra geliyor.
Peki ya Ukraynalılar açısından?
İki ülke birbiriyle aylardır savaşıyor ama aynı dili konuşan Ruslar ile Ukraynalılar Antalya’da el ele, kucak kucağa hatta apartmanlar veya müstakil evlerinde bile keyif sürüyorlar.
Savaş varmış kimin umurunda?
Geçenlerde biri geldi yanıma çat-pat Türkçesiyle adres sordu. Kendisini parmağımla işaret edip, “Raşın” dedim, “No Ukraniaaaa” demez mi?
Abartmıyorum yaşı 20 değilse 21 veya 22. Belki de 19.
Başladım yüksek sesimle haykırmaya.
“Ulan ülken insanı Ruslara karşı topraklarını korumaya çalışıyor sen burada bana adres soruyorsun. Hadi oradan hadi” dedim.
“No Törkiş no no no” diyerek kaçar adımlarla yanımdan uzaklaştı.
Rus vatandaşların yoğun yaşadığı Konyaaltı’nın Belediye Başkanı Semih Esen Antalya’da ikamet eden yabancı sayısının azalmasının nedeninin, Rusya Federasyonu’nun savaş nedeniyle vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve askerlik çağındaki erkeklerin ülkelerine geri dönmelerini istemesi olduğunu söylemiş.
Esen, Konyaaltı ilçesinde geçen bahar döneminde 32 bin yabancının oturum izni aldığını, 15- 17 bin civarında da vatandaşlık alanlar olmak ve turist amaçlı olmak üzere toplam 52 bin yabancının yaşadığını da belirtmiş.
Esen bu kadarla da kalmamış:
İlçede oturma izni alan yabancı sayısının azaldığını gözlemlediklerini belirten Esen, “Bana göre yabancıların azalması, Rusya Federasyonu’nun vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve para transferini zorlaştırmasından. Bunun yanında ülkelerine dönmeyen askerlik çağındaki erkeklerin cezai müeyyidelerin ağır olması da etkili oldu” demiş.
Valla tespitleri ya da verdiği gerçeklerle ilgili haklı olup olmadığı beni zerre kadar ilgilendirmiyor.
Beni ilgilendiren Semih Esen’in Belediye Başkanlığı yaptığı Konyaaltı ilçe sınırları içerisindeki Çakırlar, Bahtılı, Doyran ve Duraliler gibi İmar olmayan yerlere Rus ve Ukraynalıların sahibi oldukları devasa ultra lüks villaların nasıl yapıldığıdır?
O Villaların inşaat izni hangi gerekçeye dayanılarak verildiği?
Elektrik ve su abonelerinin nasıl bağlanıldığı.
Oturma izni imzalarını kimin attığıdır?
Bir başka bendenizi ilgilendiren konu ise.
Sözünü ettiğim mahallelerde yeri olan Türk vatandaşları da o villaları emsal gösterip kendilerine barına bilecekleri iki odalı da olsa ev yapma şansına sahipler mi, değiller mi?
Var mı cevabı olan?
Ya da cevap verebilecek muhterem?