
Başlığa bakıp, “Bu da ne şimdi” demesin kimse. Lügatte böyle bir kullanım var ve hala da kullanılmaya devam ediyor.
Daha çok, “Navigasyon” yardımıyla yol bulmaya çalışanların zaman zaman duydukları bir terim.
Neyse.
İşin detayına bakmaktan çok, bu sefer her zaman olduğu gibi konuya düz mantıkla girelim ki, anlaması gerekenler beyin yormasın.
Eski Coca Cola Fabrikası’nın dibinden, Lara istikametine giden yada Lara’dan çevre yoluna çıkan sağlı sollu bir yol vardır.
Bizim Antalyalıların yerlisi o yolu, “Kanal boyu” diye adlandırırlar.
Ha, işte o yolun adı Navigasyon teknolojisindeki hitabı, “Tanımlanmamış yol” diye belirtilir. Sizin anlayacağınız kısacası şu:
“Bakın bu yol Belediye ve Karayolları nezdinde yol değil. Oldu ya, bu yoldan gider yada gelirken aracınızın veya kendinizin başına her hangi bir şey gelirse kanun dışıdır. Kolluk kuvvetleri hiçbir şey yapamaz.”
Daha açığı mı?
Bu yolda kaza falan yaparsanız tutanak yok. Tutanak olursa bile geçersiz. Kasko da ödemez” gibi vs vs.
Tam iki tane kanal boyu yolu var. Biri Lara’nın sonuna doğru çıkar, diğeri Kırcami ve Güzeloluk’a daha yakındır. Cocacola tarafından girildiğinde birinin sağındadır kanal, diğerinin solunda.
Tek kelimeyle oradan geçecek olan şoför ya da özel araç sahipleri kellelerini koltuklarının altına alıp geçtiklerini bilsinler demek gibi bir şey.
Zaten benim aklıma da başka izah şekli gelmiyor. Ama eğer ki, “Ben üşenmem” diyen varsa ve boş vakti de bulunup, macerayı seviyorsa, önce birisinin, sonra da diğerinin girişine bir sandalye atsın.
Gelen ve giden araçları saysın.
Yeminle binleri rahat geçer.
Hem de yarım yamalık güya asfalt ve köstebek yuvasını aratmayan, sözüm ona, yol olmayan yerden geçen araç sayısı bu rakam.
Haydi, Turizm araçları ve vatandaşlar mecburiyetten diyelim, olmayan yoldan Jandarma ve Polis hatta Zabıta bile geçiyor arkadaş.
Burası Türkiye!.,
Peki ya Akdeniz Üniversitesi Kampüsünün giriş ve çıkışlarına ne demeli?
Son zamanlarda Meltem kapısı, akşamüzerleri çıkışlara kapatılır oldu. Sadece sabahları girişe açık.
Uncalı çıkış istikameti de sabahları bariyerlerle kapalı. Çıkış yapmak isteyenlere Toros kapısı tarif ediliyor.
“Meraklı olmayandan gazeteci olmaz” demiş rahmetli Hıncal Uluç usta.
Merak ettim araştırdım. Meğer bu transit geçiş önlemi daha çok Uncalı bölgesinde görev yapan Emniyet Mensupları içinmiş.
Uzun süre baya bir transit geçiş için Akdeniz Üniversitesi Kampüsünü kapılarını kullanan polislerimiz bu tercihlerinden dolayı bıçağı kemiğe dayandırmışlar olacak ki, Üniversite yönetimine böyle bir sistemi uygulatmak zorunda bırakmışlar.
Yani anlayacağınız, “Tanımlanmış yola bariyer engeli.”
Rektörlük ile Emniyet arasında bu konu ile ilgili bir görüşme, bir uzlaşma yolu olmuş mudur, olmamış mıdır bilemiyorum.
“E bil arkadaş” diyenleri duyar gibiyim.
Defalarca telefon ile konu ile ilgili bilgi alabileceğim birisi çıkmadı karşıma. Gittiğimde konu ile ilgili bir muhatap bulabileceğimi bilemediğimden, ben yazayım da onlar bana, “Neden yazdın” diye sorsunlar belki kendi sorumu da bu sayede yöneltme şansı yakalarım diye düşündüm.
Daha çok kışları, iş makinası, traktör, motosiklet ve mecburiyetten servis araçlarının sıkça kullandıkları tanımlanmamış Lara güzergahındaki yol ile, bolcana modelli ve lüks binek araçlarının gelip geçtiği tanımlanmış Akdeniz Üniversitesi kampüsündeki yol arasındaki farkın içinden ben çıkamadım.
Çıkabilecek olan varsa önce tanımlanmamış Lara’daki yola, sonra da sabah saatlerinde ve akşam üzerleri tanımlanmış Akdeniz Üniversitesi kampüsündeki yolu kullanıversin de görelim.