DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Üniversite öğrencileri için son gün 14 Şubat

Yayınlanma Tarihi : Google News
Üniversite öğrencileri için son gün 14 Şubat

İkamet ettikleri yer dışında bir ilde oy kullanmak isteyen öğrenciler ne yapmalı?

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek konuyla ilgili twitter hesabından açıklama yaptı.

“Son dönemlerde çok sık tartışılan bir konu, öğrencilerin nasıl oy kullanacağı. Maalesef kimi yanlış bilgiler de karışıklığa neden oluyor. Bu nedenle bir bilgilendirme yapma gereği doğdu:

Eğer öğrenci evde yaşıyorsa şu anda bulunduğu evin adresini e-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğüne bizzat başvuru yaparak birinci adresi haline getirebilir. Bu durumda başkaca bir işleme gerek kalmaz.

Seçmen kütükleri askıdayken: Nüfus müdürlüğüne başvurup bulunduğu adresi birinci adresi haline getirdikten sonra ilçe seçim kuruluna başvurup seçmen kaydının bu adrese alınmasını istemesi gerekir.

Eğer öğrenci yurtta yaşıyorsa şu anda bir işlem yapması gerekmiyor.

Seçmen kütükleri askıdayken, okulundan öğrenci belgesi ve yurt müdürlüğünden yurtta kaldığına dair belgeyle birlikte önce ilçe nüfus müdürlüğüne başvurup oradan alacağı belgeyle ilçe seçim kuruluna giderek yurdunun bulunduğu yerde oy kullanmak için başvurması gerekiyor.”

İkamet güncellemesi için son gün 14 Şubat

6 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanan yeni seçim yasasına göre başka bir ilde eğitim alan üniversite öğrencilerinin oy kullanabilmesi için en az 3 ay mevcut ikametlerinde oturmaları gerekiyor.

T.C. Yüksek Seçim Kurulu internet sitesinde yer alan bilgi ise şu yönde:

“Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.”

YORUM YAP